חברה שהוקמה לצורך מסחר ב- אן-אפ-טי תכלול בדרך כלל: אמן, איש/חברת שיווק, טכנולוגיה
מאמרים אחרונים
במאמרי הקודם סקרתי את היבטי המיסוי של מחזיקי NFT פרטיים וחבות במס רווחי הון, על רווח הנובע ממכירת NFT בסך של 25%.
במאמר זה נסקור את חבות המס והמע”מ של חברת NFT הפועלת בעולמות ה-NFT ומשיקה קולקציית ,NFT כיצד יש להתייחס לחבות המס ועיתוי תשלום המס. אך תחילה מהי בעצם קולקציית NFT
* במאמר זה לא נתייחס להיבטים המשפטיים של ההנפקה, ותשקיף ע”פ חוק ני”ע
קולקציית NFT
קולקצית NFT הינה אוסף של טוקני NFT עם מכנה משותף המונפקת על ידי החברה לקהילה למטרת מכירה/השקעה, הקולקציות הינן מגוונות ויכולות להתמקד באמן ספציפי כגון האמן גרג סולנו היוצר של קולקציית Bored Ape הנסחרים במועד כתיבת שורות אלו בסכומים של כ 80-90 ETH שווה ערך לכ-225 אלף דולר , או קולקציה המבטאת נושא חברתי כגון הצלת יערות הגשם.
חברה שהוקמה לצורך מסחר ב- NFT תכלול בדרך כלל את הפונקציות הבאות:
אמן – לרוב הקולקציות עוסקות באומנות (אך לא חייב ראה קולקציית לנדוובר ואדידס בהמשך) ככול שהאמן ידוע או מפורסם יותר, הרי זה משובח ומעלה את ערך היצירה.
איש/חברת שיווק – רצוי עם התמחות בבניית קהילות, יצירת BUZZ ואם אפשר גיוס סלב עם פרופיל תקשורתי גבוה. זהו המרכיב החשוב ביותר לאחר בחירת האמן, שכן איש השיווק חייב הבנה בעולמות ה-DIGITAL, בניית קהילה ב-DISCORD ולקלוע לטעם הקהילה שהוא בונה, בשילוב האומנות עם עולם ה METAVERSE כגון חברת בתי הקפה לנדוור, שהנפיקה קולקציית NFT כך שכל רוכש זוכה להטבות ברשת בתי הקפה שלה.
טכנולוגיה – רצוי ידע בעולמות הבלוקציין וכתיבת חוזים חכמים (אם אין לכם את זה, תמיד תוכלו לגייס מתכנת הודי או פקיסטני דרך FIVERR או UPWORK) כן רצוי יצירת כלי אוטומציה לקישור לקוח לכתובת IP, וכן חשוב מאוד סריקת ארנק הלקוח על מנת לזהות לקוחות בעייתים (כגון כלי סריקת ארנקים של חברת chainalysis)
החברה יכולה לשלב גורמים נוספים וכמובן חובה ליווי של רואה חשבון ועו”ד על מנת שיתוו את הדרך החוקית לפעילות, שכן יש חוסר בהירות חוקית ורגולטורית לגבי הפעילות של חברות אלו, וישנו קושי אמיתי במציאת פיתרון בנקאי שכן הכנסות חברת NFT הינה בקריפטו לרוב במטבע ETH, כאשר מרבית ההוצאות הינן בכסף FIAT, ויש למצוא פיתרונות בנקאיים ולעיתים יצירתיים מאוד על מנת שחברות אלו יוכלו לפעול ולשלם ב-FIAT.
מס הכנסה
חברות NFT בעלת פעילות עסקית בישראל, חייבת במס הכנסה על פעילות זו כמו כל חברה אחרת, בין אם החברה מוכרת NFT או כל נכס אחר על פעילות בעלת מאפיינים עיסקיים יחול מס חברות של 23%, ובמידה ובעלי מניות רוצים להיפגש עם הכסף אזי ישנן שתי אפשרויות:
משיכת משכורת – ותשלום מס שולי וביטוח לאומי בגין השכר, מומלץ לסכומים נמוכים של כמה עשרות אלפי ש”ח בחודש ולא למשיכות גבוהות יותר.
חלוקת דיבידנד – תשלום מס בעת חלוקת דיבידנד של 25%-30% (בעל מניות מהותי המחזיק מעל 10% מההון המונפק ישלם מס של 30%)
החברה כמובן יכולה לדרוש הוצאות בגין הנפקת הקולקציה, כגון הוצאות שיווק, פיתוח טכנולוגי, שכר והוצאות כלליות, כל הוצאה שיוצרה במהלך העסקים על מנת לייצר את ההכנסה החייבת שלה.
סוגיית המע”מ
בגין פעילות עסקית של החברה חלה חבות במע”מ של 17% ללקוחות ישראלים ו-0% מע”מ (סעיף 30 לחוק מע”מ) על מכירת ה-NFT לתושב חוץ (תושב חוץ ע”פ חוק מע”מ = תושב היושב דרך קבע מחוץ לישראל). עולה השאלה כיצד ניתן לזהות את מיקום הרוכש ?
KYC – זיהוי הלקוח (KYC = Know Your Client) בעולמות הקריפטו הינו חלקי ומסתמך לרוב על כתובת IP של הלקוח, ולעיתים רחוקות בנתונים נוספים כגון שם כתובת EMAIL כאשר לא מתבצע אימות נתונים, פרקטיקה זאת רחוק מה KYC הנדרש כיום במערכת הבנקאית, כן נורא קל לעקוף את אמצעי הזיהוי העיקרי שהינו כתובת הIP באמצעות VPN, כך שזהות הלקוח אינה ודאית.
יותר מזה במרבית ההסכמים החכמים לקוח של החברה המוכר את ה-NFT שרכש מהחברה, מעביר כ-5% מהתמורה לחברה (עיסקת Secondary) בעסקה זו לחברה אין אף כתובת IP כך שסוגיית התושבות אף אינה ניתנת לבחינה.
המלצתי לחברה הפועלת בשוק הישראלי (ישנן חברות שפשוט סגרו את האופצייה לקבלת לקוחות ישראלים) להתייעץ עם רואה חשבון המתמחה בעולמות ה-NFT כדי לצמצם ככל האפשר את חשיפה למע”מ, באמצעות תכנון מראש של זיהוי הלקוח, ואימות הארנק.